ALTHON

uw inregelpartner

Luchtzijdig inregelen

Als een luchtbehandelingskast geplaatst wordt en  de kanalen en roosters zijn gemonteerd wil dat nog niet zeggen dat de lucht precies weet waar die heen moet.

Door middel van het systeem in te regelen (proportioneel balanceren) zorg je er voor door middel van het instellen van kleppen, constant volume regelaars of VAV-boxen dat de lucht in de ontwerphoeveelheid op de goede plaats in de ruimte wordt toegevoerd of afgevoerd.

Naast het inregelen van het systeem kijk ik gelijk of alles naar de huidige maatstaven is aangesloten en of de juiste kanaalmaten en de juiste roosters zijn gebruikt.

Bij inductieunits heb je vaak te maken met verschillende types, belangrijk is dat het type inductieunit ook geplaatst is op de plaats waar die voor geselecteerd is.

Inductieunits regel je in op de nozzel, maar die je per type altijd moet controleren door middel van een kanaalmeting.

Vaak wordt onderschat wat goed inregelen van een installatie inhoud. Als door slecht inregelen klachten ontstaan is het moeilijk bij de gebruikers de negatieve ervaring te verwijderen. Eens een waardeloos systeem altijd een waardeloos systeem. Daarom verdien je goed inregelen weer terug door minder servicekosten achteraf.

Als het systeem ingeregeld is wordt er een rapport gemaakt waar instaat wat welk rooster inblaast of afzuigt afgezet tegen de ontwerpluchthoeveelheid.

Ik zie het inregelen altijd als een puzzel. Het werk is misschien niet altijd even mooi, boven het plafond, in de bouw maar het is altijd weer leuk als de puzzel is opgelost. Dan maakt het zelfs niet eens zoveel uit of het een toiletsysteem is of een grote cleanroom. De puzzel kloppend maken is het mooie van het vak, en proberen te voorkomen dat er klimaatklachten ontstaan

Waterzijdig inregelen

Bij waterzijdig inregelen zorg je dat het CV water of het gekoelde water door middel van kleppen te smoren of verder open te zetten het water daar komt waar je het wil hebben.

Bij luchtzijdig inregelen kan je door een gaatje in het kanaal te boren en een snelheidsmeting te doen bepalen hoeveel lucht er door een kanaal gaat. Omdat een gaatje boren bij een waterzijdige installatie zo’n natte kliederboel wordt, hebben ze afsluiters gemaakt die je kan meten met een watermeter. Over deze afsluiters kunnen we de druk meten. Door de gemeten druk om te zetten in een hoeveelheid kunnen we de afsluiters net zo gebruiken als de luchtkleppen in een luchtsysteem. Zo kunnen we er voor zorgen dat het warme of koude water komt waar we het willen hebben.

Door tijdens het inregelen de pompen op het meest ideale werkpunt in te stellen kunnen we er voor zorgen dat de installatie het meest zuinig omspringt met energie.

 

 

Ultrasoon meten

Zoals ik bij het waterzijdig inregelen al heb vermeld is een gaatje boren in een waterleiding geen optie, maar als je wel wil weten hoeveel vloeistof er door een leiding gaat maar je heb geen afsluiter hoe moet dat dan?

Hiervoor hebben ze een ultrasoonmeter bedacht. Door een ultrasoon geluid door een leiding te sturen en een klein stukje verder weer op te vangen kan je door de snelheid waarmee het geluidsignaal weer opgevangen wordt bepalen hoe hard de vloeistof door de leiding stroomt. Als je dan de diameter van de leiding en de wanddikte weet dan kan je bepalen hoeveel vloeistof er door de leiding gaat.